Tuesday - 3 October, 2023
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:
ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party
A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"
Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 

Rainbow Congress Postponed Due to
Neo-Nazi Extremists and the Lack of Public Safety

соопштение

Read this page in English | Read this page in Greek

 

�На 7 декември 2003 година, беше најавено одржување на партискиот конгрес на �ВИНОЖИТО� во градот Воден, во пресрет на престојните национални и европски избори во 2004 година. Една од главните точки на дневниот ред на партискиот конгрес беше политичкиот правец на партијата со политичката реалност утврдена од формацијата на новите политички партии, како Европската Слободна Алијанса (ЕФА). Ова е процес во кој �ВИНОЖИТО� активно придонесува како член на Алијансата од 2000 година. Како и да е, конгресот сега е одложен и чувствуваме обврска да ги изнесеме причините и настаните кои претходеа на оваа наша одлука.

Партискиот конгрес беше закажан за 30 ноември 2003 година. Сопственикот на хотел �Ксениа� одби да ја изнајми конференциската сала, поради што организациониот комитет се договори со друго приватно лице за изнајмување на друга конференциска сала. Кога локацијата за местото на одржувањето на конгресот беше објавена пошироко во разни публикации, �непознати� извршители ја демолираа колата на сопственикот, уништија дел од предната страна на конференциската сала, а сопственикот доби закани по неговиот живот и неговата фамилија.

Следејќи ги овие инциденти и целосно почитувајќи го оправданиот страв и загриженост на сопственикот, настанот беше одложен. Ги замоливме локалните власти и градоначалникот на Воден, Јанис Сионтрас, да помогнат околу организирањето на конгресот во конференциска сала од јавен карактер. Градоначалникот ни ја предложи просторијата раководена од културната асоцијација �Александар Велики�. Како и да е, датумот беше фиксиран за 7 декември наместо 30 ноември. Организациониот комитет на конгресот ја прифати предложената алтернатива од градоначалникот.

Оваа обична конференциска просторија се употребува за одржување на настани организирани од културната асоцијација �Александар Велики� од Воден, општината, други организации, политички партии и други активни групи во градот. Промената на одржувањето на конгресот беше потребна и поради друг договорен состанок на 30 ноември. Настанот претставуваше состанок на расистичката партија �Хеленски фронт�, членови на неонацистичката група �Криси Авги� и други екстремистички групи. Споменатиот настан беше направен од организаторите со цел да го спречат одржувањето на конгресот на �ВИНОЖИТО�, како што наведуваа во пропагандниот материјал од пред една недела. Треба да се забележи дека Периандрос Андруцопулос, вториот раководител на Неонацистичката група �Криси Авги�, е се уште во бегство, под обвинение за обид за убиство во напад и за сериозни повреди на еден цивил во Атина, пред неколку години.

(Greek Neo-Nazis Protest Against the Rainbow Congress)
Pic 1  |  Pic 2  |  Pic 3  |  Pic 4  |  Pic 5

(Examples of Greek Racist Advertising to Block the Rainbow Congress)
Nov. 13 | Nov. 27 | Nov. 30 | Dec. 4 | Dec. 4 | Dec. 4

На 30 ноември, неонацистите заедно со расистите, по нивниот состанок во просторијата �Александар Велики�, одржаа марш по улиците на Воден против конгресот на �ВИНОЖИТО�, заканувајќи се дека на 7 декември тие ќе бидат таму за да го спречат неговото одржување. Во исто време, неколку членови на управата на културната асоцијација �Александар Велики� на работа примија �деловни посети� од поединци кои можат да се опишат како �извонредно-раководени� и �безбедносни изнуди�, додека на улиците на Воден, расистите и неонацистите ширеа навредувачки памфлети вклучувајќи вообичаени фрази и слогани.

Следејќи ги овие случувања, Нели Маес, заменик претседавач на Европската парламентарна група на коалицијата на Европската Слободна Алијанса и Зелените (чија членка е и �ВИНОЖИТО�), на 1 декември испрати писмо до грчкиот премиер Костас Симитис барајќи владата да ги преземе сите потребни мерки за да ги обезбеди целосното одржување и сигурноста на учесниците, имајќи предвид дека на конгресот беа поканети и неколку претставници на Европската парламентарна група.

Претседателот на културната асоцијација, кој ја управуваше и конференциската сала Папас Василеос, поттикнат од негативниот амбиент, го отфрли нашето барање за изнајмување на салата на оваа асоцијација; тој дури го одби состанокот со луѓето на �ВИНОЖИТО�. Пратеникот на ПАСОК за Пела, Хрисос Воснакис, беше целосно информиран за ситуацијата, како и заменикот министер за спорт, Георгиос Лианис. Во исто време, побаравме нов состанок меѓу организациониот комитет на �ВИНОЖИТО� и градоначланикот, кој подоцна одби да определи било какво јавно место за одржување на конгресот.

На 3 декември, Нели Маес факсираше друго писмо до кабинетот на гркиот премиер, барајќи владина интервенција; но како и да е, Владата, преку инструментите на локалните власти (администрацијата, полицијата), не презеде никакви мерки на сигурност за безбедно одржување на конгресот, одбивајќи да одговори на ниту едно од овие писма до ден денешен.

На 4 декември, управата на асоцијацијата �Александар Велики� испрати електронско писмо до канцелријата на �ВИНОЖИТО� со кое конечно ја откажа резервацијата за конференциската просторија, додека пропагандните пораки за групните екскурзии во Воден организирани за 7 декември, со единствена цел да го спречат конгресот, се појавија на повеќе печатени материјали и весници од расистичките и неонацистичките групи што најавија марш низ улиците на Воден уште пред една недела.

За несреќа, за цело ова време, градските власти не реагираа јавно, едноставно одбивајќи да застанат во одбрана на основните демократски права, како правото на политичко здружување, �ВИНОЖИТО� да го одржи својот конгрес.

Молкот на надлежните власти, исто така, го наметнува прашањето за причините за одбивањето на локалните партиски претставници да ги осудат овие феномени на расистичко и неонацистичко однесување во градот Воден.

Во контекст на овие инциденти, организациониот комитет за конгресот одлучи да го одложи неговото одржување, имајќи ја предвид јавната безбедност и откако властите не понудија гаранција за безбедноста на настанот, како и дека одржувањето на настанот би можело да предизика судир и тепачка.

Ваква е состојбата во Грција во пресрет на 2004 година. Најверојатно Грција е единствената европска земја каде што неонацизмот е озаконет политички лозунг, каде што расизмот, анти-семитизмот, ксенофобијата и дискриминацијата против малцинските групи се чест дел од секојдневната реалност, и двете на ниво на општеството и на ниво на политичка парола и имплементација.

Ваква е состојбата во Грција, земјата во која се одржуваат Олимписките Игри 2004, промовирајќи го прилично лицемерното мото �за една единствена култура на сите култури�; земја членка на Европската Унија којашто сило одбива да ја потпише рамковната конвенција за малцинските права на Советот на Европа; земја којашто ги третира членовите на турското малцинство како �муслимани� и којашто не го признава постоењето на македонското малцинство; земја која одбива да ја потпише Повелбата за регионалните и малцинските јазици, додека само зборува за правата на Грците во Истанбул и Јужна Албанија.

08.12.2003 ��ВИНОЖИТО�

 

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.