Wednesday - 31 May, 2023
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:
ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party
A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"
Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 


ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ВО ГРЦИЈА
Членка на Европската Слободна Алијанса – Европска Политичка Партија (ЕСА - ЕПП)
Членка на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН)

Стефаноу Драгоуми 11 ТК.. 53100 P.O 51, Грција; Тел/Факс 0030 23850 46548
Вебсајт:
www.florina.org; Е-маил: rainbow@florina.orgЕСА-Виножито / ММДЧП / АМКЧП - Соопштение за медиумите

Емитуван бесрамен грчки расизам: Членови на грчкиот парламент обвинуваа етнички Македонци - грчки демократи, како и експерт на Обединетите нации, на грчкиот ТВ канал “Алтер“, и покрај коректното однесување на новинарот, г-дин Хардавелас

Лерин - 20 март, 2008Alter TV Неодамна беше презентиран кон Советот за Човекови Права, орган на Обединетите Нации, извештајот на г-ѓа МакДугал (независен експерт), во врска со човековите права во Грција, како што се случува за сите земји членови на Организацијата.

Во извештајот се забележува недостатокот на демократија во Грција, што се однесува на непочитувањето на правата на етничките малцинства, заедници, лица, и се опишува состојбата на една земја член на ОН во врска со човековите права.

Грчкото МНР објави соопштение* со кое се оправдува но и го навредува делот на грчките граѓани – членови на етничките малцинства. Соопштението посредно го признава одбивањето да се признае македонското и турското малцинство во Грција и ја невредува со непристојни и неприфатливи епитети Организацијата на Обединетите Нации.

По конкретно, г. Кумуцакос, портпарол на грчкото МНР меѓу друго тврди дека: "нашите ставови се кристално јасни и основани на апсолутното почитување на човековите права, принцип кој важи и за малцинствата и тоа е едно од достигнувањата на современата Грчка Демократија".

Но, "апсолутното почитување" на човековите права предусловува за Грција признавање и почитување и на македонското и на турското малцинство во земјата. Навистина одржувањето и развиванјето на идентитетот на етничките малцинства составува значаен елемент на функционирањето на современите демократски земји. Тоа сепак не се случува во нашата земја.

Исто така грчкото МНР нагласува дека "во нашата земја, секој грчки граѓанин има непрекршливо лично право на самоопределување" и дека "грижата на државата за засилување и заштита на човековите права е трајна и ефикасна".

2.000 Грци, турски државјани, во Истанбул, Имврос и Тенедос, се почитувани и се признаваат како етничко грчко малцинство. Неколку илјади Грци, албански државјани, во Јужна Албанија уживаат исто така на етничките малцински права. Како "се грижи" ли грчката држава и како ја засилува заштитата на човековите права на "самоопределуваните" како етнички Македонци? Колку вкупно "лични самоопределуванија" составуваат едно етничко малцинство? 2.000 Грци во Турција и неколкуте илјади во Албанија составуваат малцинство? Добро е што се признаваат етнички малцински права на овие малкумина Грци или би можело да е доволно правото на "лично самоопределување", како што се предложува на етнички Македонци на Грција Грчкиот политички Режим?

Потребно е, според логиката на грчкото МНР, да постој политика на почитување на "јазична колективност"? Бидејки ако посакуваме признавање, почитување и развивање на грчкиот јазик во другите земји, тогаш како е можно да ги одбиваме јазичните малцински права внатре во грчката територија?

Грчкото МНР тврди дека политиката на Грција "се основа на нашето јако верување дека механизмите за заштита и засилување на човековите права мора на крај да го засилуваат хармоничниот соживот на граѓаните на една држава".

Но кој дијалог се реализира меѓу "механизмите" на грчката држава и членовите на етничкото македонско малцинство за отстранувањето на постоечката дискриминација? Едиственото "јако верување" кое постои е нашето верување за апсолутниот хипокритизам на грчките политичари, кога зборуваат за политика "на засилување на човековите права". И ова наше верување го подржуваат веќе низа одлуки на меѓународни организации за политиката на дискриминации врз етничките Македонци.

На крај грчкото МНР изјавува за меѓународните институции, како таа на Советот за Човекови Права на Обед. Нации:

"Овие механизми не треба да се трансформираат, непосредно или посредно, во прилика или алиби за одредени лица, кои свесно се обидуваат да ги искористат за промовирање на нивни цели на ниво на меѓудржавни релации. Исто така не ќе треба да стануваат алат во рацете на тие лица што поради лични цели намераваат развивање на лоша клима и вознемиреност во внатрешноста на едно општество".

Значи, меѓународните Организации, како што е Европскиот Суд за Човекови Права ( со две пресудни одлуки 1998 и 2003 во корист на етничкото македонско малцинство во нашата земја и против Грција), Советот на Европа (извештајот ECRI од 2003, каде што се евидентираа дискриминацијата и предложува промена на политиката на Грција во врска со малцинските права и неодамнешен извештај со исти ставови на Томас Хамармберг, Комисер за Човекови Права), Обединетите Нации (извештај на Геј МакДугал, независен Експерт на Советот за Човекови Права каде што на лице место се уверува за дискриминацијата), се сите малоумни или без знаења или сомнителни. Бидејки како поинаку би можеле да се карактеризираат организации кои согласно со грчкото МНР даваат "алиби" за промовирање на антигрчки "цели" во меѓудржавните релации или составуваат "алат во рацете на тие лица" кои намераваат создавање на лоша клима и вознемиреност во внатрешноста на една земја.

Ние, како етничко Македонци кои живееме во Грција, како грчки граѓани, жалиме и се спротиставуваме на оваа политика, една политика за жал која се спроведува од сите партии, која трае многу децении. Имајки висока свест на припадноста во колективитет на граѓани, чуствуваме дека едно такво однесување (независно од национален, јазичен или друг идентитет) преставува срам за европската цивилизација. И исто така, сметаме дека такви изјави, ја навредуваат веќе директно нашата интелегенција и ја прават резил државата на локално и меѓународно ниво.

Канцеларија за печат
на ЕСА-Виножито

* гледај: http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/en-US/06032009_ALK1127.htm

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.