Friday - 19 April, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:
ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party
A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"
Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 
ДОМ ЗА МАКЕДОНСКА КУЛТУРА


Стефаноу Драгоуми 11 ТК.. 53100 P.O 51, Грција; Тел/Факс 0030 23850 46548
www.florina.org; Е-маил: rainbow@florina.org, vinozito@otenet.grЛерин, март 2011
The Macedonian-Greek Dictionary Драги читатели - корисници на овој речник,

Речникот на македонски и грчки јазик што се издава во Грција е всушност првиот целосен речник на двата современи јазика што се во употреба во овие две држави : Република Македонија и Република Грција. Бидејќи еден значаен број граѓани припадници на македонското етничко малцинство во Северна Грција го знаат и го употребуваат како грчкиот, така и нивниот мајчин јазик- македонскиот , сметаме дека оваа книга ќе биде подеднакво полезна како за грчките, така и за македонските сограѓани.

Речников што се наоѓа во вашите раце претставува надополнување на првиот том Грчко-македонски речник (Ελληνο-Μακεδονικό Λεξικό) што беше издаден пред две години на иницијатива на партијата на етничките Македонци во Грција "Европска Слободна Алијанса – Виножито", во соработка со Домот на Македонската Култура. Денес, продолжение на првиот том е овој втор том, кој Домот на Македонската Култура го издаде со поддршка на членовите на Виножито, на соработниците и на пријателите во Република Македонија, а пред се благодарение на европската фондација CMC (Centar Maurits Coppieters).

Домот на македонската култура е здружение во оснивање кое настојува на полето на културата да ја унапреди и да ја негува македонската култура и да стане (претставува) мост на пријателство помеѓу Македонците и Грците во Северна Грција и пошироко. После првиот обид за признавање на здружението во 1989 година грчките власти го одбија признавањето и регистрирањето на Здружението преку одбивањето-отфрлањето на барањата на членовите на Домот од страна на грчките судови. Па дури и после обвинителната пресуда за Грција донесена во Европскиот суд за човекови права кон крајот на деведесетите години за одбивањето- отфрлањето на Домот во Грција, нашата земја одби и по втор пат да го признае здружението во предзорието на 21 век, кога за втор пат прашањето се наожа денес во завршна фаза на решавање на проблемот во Европскиот суд за човекови права после долгогодишните судски спорења.

Неизмерно жалиме што Грција, нашата земја, не ги почитува одлуките на E.S.C.P., еден од најсериозните органи на Советот на Европа. Од друга страна , пак, особено се радуваме што Домот на македонската култура се најде во топлата прегратка на европската фондација Centar Maurits Coppieters (CMC), од кадешто заедно со нашите сограѓани од Европа, унапредуваме соработка и активности не само за доброто на припадниците на македонското етничко малцинство во Грција, туку и на сите граѓани на Грција кои претставуваат дел од нашата Европа.

Нашата земја Грција иако е членка на Европската Унија (Заедница) и учествува во работата на нејзините Органи, како на пр. во Европскиот парламент , таа сепак не ги признава правата на етничките Македонци во Северна Грција, не го почитува и не го признава македонскиот јазик како јазик на малцинството. Почитувањето и признавањето на македонскиот јазик би требало да претставува културолошко богатство за самата земја. Почитувањето на јазиците на малцинствата воопшто ќе треба да важи за секоја земја членка на Европската Унија и да ги применува напредните политики за зацврстување на различноста, како внатре во сопствената земја, така и во Европската Унија.

Сепак, се радуваме што нашата земја индиректно финансиски го потпомага издавањето на овој Речник на македонско-грки јазик преку фондовите на Европскиот Парламент со самото тоа што учествува во финансирањето на Фондацијата. А навистина е трагикомично кога една земја членка на ЕУ од една страна го одбива почитувањето на јазикот на еден народ внатре во самата Грција, додека од друга индиректно го признава современиот Македонски јазик, со тоа што делумно го става својот печат на изданието на Речникот.

Членството на Домот за македонска култура му благодари на Претседателот на Фондацијата Centar Maurits Coppieters Хавиер Масиас за неговата неизмерна подршка за издавањето на Речникот, на соработниците меѓу кои особено на г-динот Лук Боева, на соработниците на јазично и техничко ниво од Република Македонија господата Марија Чичева – Алексиќ, Гоце Цветановски и најпосле на Македонците и на Грците демократи во нашата земја кои помогнаа во подготвувањето и отпечатувањето на изданието што го имате во вашите раце.

Членовите на ДОМОТ ЗА МАКЕДОНСКА КУЛТУРА


Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.