Friday - 19 April, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:
ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party
A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"
Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 
ОМО "Илинден" - ПИРИН, АМКЧП и ММДЧП ја поздравуваат посетата на Бугарија од страна на независниот експерт за малцински прашања во Обединетите нации


7 јули, 2011

Read this page in English

Gay McDougall Благоевград, Мелбурн, Торонто - ОМО "Илинден" - ПИРИН, политичка партија на македонското малцинство во Бугарија, Австралиско-Македонскиот Комитет за човекови права (АМКЧП) и Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) ја поздравуваат посетата на Геј Мекдугал, независниот експерт за малцински прашања во Обединетите нации која што оваа недела престојува во Бугарија.

Денес, независниот експерт се сретна со претставници на македонското малцинство во земјата. Делегацијата се состои од: Стојко Стојков, ко-претседател на ОМО "Илинден" - ПИРИН, Стахил Тупалски, член на Централниот совет на ОМО "Илинден" - ПИРИН, Стојан Герасимов од Здружението на репресираните Македонци и Георги Христов, главниот уредник на про-македонскиот весник, Народна Волја.

Средбата им овозможи на македонските организации документирано и непосредно да го информираат независниот експерт за проблемите со кои што се соочува македонското население во Бугарија. Од страна на г-ѓа Мекдугал биле поставени бројни прашања и според македонските претставници, таа покажала добро разбирање за проблемите на македонското малцинство.

Во име на ОМО "Илинден" - ПИРИН, Стојко Стојков на независниот експерт и' поднесе извештај за статусот на македонското малцинство во Бугарија, како и документ со нотирани неправилности при последниот пописзаедно со декларацијата издадена од страна на македонските организации во Бугарија, во која тие се изјаснуваат дека нема да ги признаат резултатите од пописот.

Во моментов бугарската држава не го признава постоењето на посебна македонска етничка група и активно политички ги прогонува поединците и организациите кои што сакаат да изразат таков идентитет. Една таква организација е ОМО "Илинден" - ПИРИН, политичка партија основана на 28 февруари 1998 година и со седиште во југозападниот дел на Бугарија, во Пиринско. На 29 февруари 2000 година бугарскиот Уставен суд ја прогласи партијата за неуставна и ја укина. Сепак, во 2005 година Европскиот суд за човекови права пресуди дека забраната е во спротивност на Европската конвенција за човекови права и наредил веднаш пререгистрација на партијата. После таа пресуда, партијата се обиде во три одделни прилики да се пререгистрира, но сепак, сите апликации беа отфрлени од страна на бугарските власти. Ова негирање на правото на слобода на здружување е забележано од страна на бугарскиот Хелсиншки комитет, како и од неколку меѓународни тела за човекови права како што се Советот на Европа, Организацијата за безбедност и соработка во Европа и од Европскиот парламент.

АМКЧП / ММДЧП континуирано бараат од Бугарија повторно да ја регистрира ОМО "Илинден" - ПИРИН и да го признае македонското малцинство во земјата. Истовремено, со оглед на тоа што постојано бараме од меѓународната заедница да и' наложи на Бугарија да ги исполни своите обврски во остварувањето на човековите права, се надеваме дека посетата на независниот експерт ќе доведе до промена во политиката на бугарската влада. Имено, Бугарија мора да дозволи признавање на Македонците и другите малцинства, во согласност со меѓународните стандарди, како што е Декларацијата на ОН за правата на припадници на малцинствата и на Советот на Рамковната конвенција на Европа за заштита на националните малцинства.

На денешната средба, организациите од македонското малцинство, меѓу другото, на независниот експерт и' препорачува:

• Бугарија официјално го признае постоењето на посебен македонски идентитет, македонски јазик и да им даде целосен малцински статус на Македонците во Бугарија.

• Бугарија правно да обезбеди опсегот на примената на Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства да важи и за македонското малцинство.

• Бугарија да постапи согласно пресудата на Европскиот суд за човекови права во случајот на ОМО "Илинден" - ПИРИН и другите против Бугарија, пресуда од 20/10/2005, конечна на 20/01/2006 и повторно да се регистрира ОМО "Илинден" - ПИРИН како што се бара во рамките на Европската конвенција за човекови права.

• Бугарската влада да формира независна комисија за да ги испита наводите за дискриминација, малтретирање и прогон на припадниците на македонското малцинство во Бугарија.


ОМО "Илинден" - ПИРИН, АМКЧП и ММДЧП бараат од бугарската влада да пристапи конструктивно со независниот експерт на ОН и со организациите на македонското малцинство да работи на спроведување на препораките кои ќе бидат презентирани од страна на Советот за човекови права при ОН, на крајот на годината.

###

ОМО "Илинден" - ПИРИН е политичка партија која што ги подржува правата на македонското малцинство во Бугарија. Нејзиното делување е забрането, иако во 2005 година Европскиот суд за човекови права пресуди дека со таа одлука се прекршува Европската конвенција за човекови права. За повеќе информации, ве молиме постете ја страницата
www.omoilindenpirin.org.

Основан во 1984 година, Австралиско-Македонскиот Комитет за Човекови Права (АМКЧП) е невладина организација која се залага за информирање на влади, меѓународни институции и пошироката јавност / заедници за борбата против дискриминацијата и промовирање на основните човекови права. Нашиот стремеж е да се осигура дека македонските заедници како и другите исклучени групи низ целиот свет се признати, почитувани и уживат во правичен третман. За повеќе информации, посетете ја www.macedonianhr.org.au, или контактирајте со АМКЧП на info@macedonianhr.org.au или преку +61 3 93298960.

Основано во 1986 година, Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на полето на човекови и национални права на Македонците и другите обесправени народи. За повеќе информации, посетете ја www.mhrmi.org, или контактирајте го ММДЧП на 416-850-7125 или info@mhrmi.org.

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.