Friday - 26 April, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:




ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party




A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"




Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 
ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΥΑΛΑ

23 Φεβρουαρίου 2009

Georgios N. Papadakis Του Γιώργου Ν.Παπαδάκη

Κοιτώντας και ξανακοιτώντας το video με την «έκρηξη» του Τούρκου πρωθυπουργού Ταϊγίπ Ερντογάν εναντίον του Ισραηλινού προέδρου Σίμον Πέρες στο Νταβός, διάφορες σκέψεις περνούν από το μυαλό μου. Από τις πιο απλές που έχουν σχέση με αυτό καθεαυτό το γεγονός έως τις πιο σύνθετες.

Όπως για παράδειγμα, που ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι Έλληνες υπουργοί, υφυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, επιχειρηματίες, οικονομικοί επιστήμονες και αναλυτές, δημοσιογράφοι και άλλοι πολλοί όταν λάμβανε χώρα το εν λόγω επεισόδιο.

Η απάντηση δυστυχώς, είναι πολύ απλή. Στη θαλπωρή του οικείου τους περιβάλλοντος, παρακολουθώντας το γεγονός αυτό αλλά και όλα όσα συνέβησαν στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο εκ του μακρόθεν, ως απλοί παρατηρητές των γεγονότων.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είναι ίσως η σημαντικότερη διεθνής συνάντηση κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανισμών, ειδικών επιστημόνων και επιχειρήσεων στον κόσμο. Παρά τους κατά καιρούς επικριτές του, δεν είναι τυχαίο ότι απολαμβάνει αυτής της τεράστιας απήχησης εδώ και δεκαετίες. Έως πέρυσι, μάλιστα, το τιμούσαν με την παρουσία τους και Έλληνες «επώνυμοι», οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να διατυμπανίζουν πόσο σημαντικό είναι να λάβεις πρόσκληση και να παρευρεθείς εκεί.

Φέτος, με την διεθνή οικονομική κρίση να ξεδιπλώνεται αδυσώπητα σε όλο τον πλανήτη, θα περίμενε κανείς η ελληνική παρουσία να είναι πολυπληθέστερη από ποτέ. Φευ, όμως.

Ούτε ένας Έλληνας δεν βρέθηκε επίσημα στο Φόρουμ, ούτε ένας δεν συμμετείχε στις συζητήσεις και τις ζυμώσεις που παραδοσιακά διεξάγονται εκεί, ούτε ένας δε μετέφερε την κατάσταση από την ελληνική οικονομία στο διεθνές ακροατήριο.

Σημειώθηκε μάλιστα και το εξής τραγελαφικό περιστατικό. Σε ένα από τα πάνελ συζητήθηκε και η πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης, καθώς και οι προοπτικές της για τα επόμενα χρόνια. Ο συντονιστής της συζήτησης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων βέβαια ότι οι Έλληνες προσκεκλημένοι σνόμπαραν την εκδήλωση και δεν ήρθαν, ρώτησε το ακροατήριο αν υπάρχει κάποιος από την Ελλάδα που θα ήθελε να καταθέσει τις απόψεις του. Μην παίρνοντας, φυσικά, απάντηση, προσέθεσε μετά από λίγα δευτερόλεπτα: «Φαίνεται ότι κανείς από την Ελλάδα δεν μπόρεσε να έρθει. Πιθανότατα θα μπλοκαρίστηκαν από τα μπλόκα των αγροτών!!»

Ας μη βιαστούμε να κατατάξουμε τον άνθρωπο αυτό στην κατηγορία των ανθελλήνων που ως μόνη τους ασχολία έχουν το να μας ειρωνεύονται και ας μη ζητήσουμε την επαγγελματική του εξόντωση. Αντίθετα, ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα από την παρατήρηση του συντονιστή της συζήτησης.

Πρώτο συμπέρασμα. Η απουσία μας από το Νταβός όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη αλλά προξένησε και αλγεινή εντύπωση. Κυρίως γιατί για άλλη μια φορά δώσαμε την εντύπωση ότι δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο, πέραν του νεοελληνικού μικρόκοσμου, στον οποίον ζούμε. Λες και η διεθνής οικονομική κρίση είναι κάτι που δεν μας αγγίζει αλλά ούτε και πρόκειται να μας επηρεάσει. Είναι έτσι; Ρωτήστε τις εκατοντάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που νιώθουν καθημερινά τις ελληνικές τράπεζες να τους τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια τους, ρωτήστε τους καταστηματάρχες που ψάχνουν πελάτες με το κιάλι, ρωτήστε τέλος πάντων όποιον θέλετε και θα δείτε την πραγματικότητα.

Αλλά και τα τελευταία ανησυχητικά δημοσιεύματα έγκυρων διεθνών ΜΜΕ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που φτάνουν μέχρις σημείου να υπονοούν αδυναμία της Ελλάδας να συνεχίσει να είναι στην Ευρωζώνη, θα έπρεπε αν μη τι άλλο να έχουν χτυπήσει κάποια προειδοποιητικά «καμπανάκια». Στου κουφού τη χώρα, όμως…

Δεύτερο συμπέρασμα. Δεν ευθύνονται οι ξένοι για τα σχόλια που κάνουν εις βάρος μας, αλλά πρωτίστως εμείς που τους δίνουμε άφθονη τροφή γι’ αυτά. Όποιος νόμιζε ότι οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις και οι παρενέργειές τους θα παρέμεναν εντός των ελληνικών συνόρων, πλανήθηκε προφανώς πλάνην οικτράν. Για την διεθνοποίηση του θέματος φρόντισαν κυρίως οι ίδιοι οι αγρότες, οι οποίοι – αντιλαμβανόμενοι την αμηχανία αλλά και αδυναμία της κυβέρνησης- φρόντισαν να κλείσουν τα σύνορα της χώρας. Ξεχνώντας(;) προφανώς ότι πλέον αυτά είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίσημη διαμαρτυρία της Βουλγαρίας στην Κομισιόν, οι αγωγές αποζημιώσεων των βουλγαρικών και μακεδονικών εταιρειών διεθνών μεταφορών, η αγανάκτηση και οι κατάρες εναντίον της Ελλάδας από αυτούς που παγιδεύτηκαν επί μέρες στα σύνορα προσπαθώντας να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τη χώρα μας, όλα αυτά είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

Για να μην αναφερθούμε στην υπεσχημένη αναίσχυντη κρατική ενίσχυση του μισού δις ευρώ που παραβιάζει κατάφωρα την κοινοτική νομοθεσία, όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις εντός Ε.Ε. Προφανώς οι «φωστήρες» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρώτα αποφάσισαν να δώσουν τα χρήματα, ώστε να φύγουν οι αγρότες από τους δρόμους και μετά θα σκέφτηκαν: «Έλα μωρέ, θα βρούμε κάποιο παραθυράκι για να ξεγελάσουμε τις Βρυξέλλες και να εγκρίνουν την επιδότηση, θα την βαφτίσουμε αποζημίωση λόγω φυσικών καταστροφών».

Αυτά όλα είναι δείγματα ενός ανίκανου κράτους και μιας βαριά άρρωστης κοινωνίας που γίνεται διαρκώς όμηρος των διάφορών συντεχνιών και αντί να απαντήσει με αυστηρή εφαρμογή των νόμων, υποχωρεί στα εκβιαστικά τους αιτήματα. Από κοντά και οι κατά τόπους δικαστικές αρχές που «ξύπνησαν» (όχι όλες) από το λήθαργο την 7η μέρα των αποκλεισμών και νωχελικά άρχισαν να υπενθυμίζουν στους αγρότες ότι διαπράττουν το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, υπενθυμίζοντάς τους έτσι ευγενικά ότι καλό θα ήταν να αποχωρήσουν.

Δεν θυμάμαι να ήταν το ίδιο ευγενικοί και διστακτικοί οι αστυνομία και ο εισαγγελέας Φλώρινας, όταν έδερναν, συνελάμβαναν και απάγγελναν τις ίδιες κατηγορίες σε κατοίκους του χωριού Λόφοι/Ζαμπρδενη που «απέκλεισαν» ένα μονοπάτι στο χωριό τους για να μη γίνουν βολές βαρέων όπλων στο (αμφισβητούμενης νομιμότητας καθότι συμπίπτει με ιδιωτικές εκτάσεις γης) τοπικό πεδίο Βολής. Συνολικά 7 άτομα παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο γι’ αυτή την ιστορία. Δεν έκλεισαν καμία εθνική οδό, δεν απέκλεισαν συνοριακές διαβάσεις και δε ρεζίλεψαν τη χώρα διεθνώς. Περιμένω να δω πόσοι αγροτοπατέρες θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για το ίδιο αδίκημα που είχε και απείρως περισσότερες επιπτώσεις για όλους μας.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, όμως, ότι ΚΑΝΕΝΑΣ εξ αυτών δεν θα διαβεί την πόρτα κανενός δικαστηρίου. Προφανώς γιατί παρά το γεγονός ότι παρέλυσαν τη χώρα επί 10ημερο, αρκούσε η αποχώρησή τους από τα μπλόκα για να παραγραφεί το αδίκημα που διέπραξαν.

Ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανενός είδους ισονομία και ότι ορισμένοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης γιατί έτσι αποφασίζουν κάποιοι άλλοι, με τα δικά τους απολύτως ιδιοτελή κριτήρια.

Δε μας φταίνε, λοιπόν, οι ξένοι που μας ειρωνεύονται, οι άλλοτε παρίες γείτονες που τώρα μας καταγγέλλουν στους εταίρους μας, ούτε και οι εθνικά Μακεδόνες και οι τουρκικής καταγωγής Έλληνες πολίτες που ζητούν βοήθεια από το εξωτερικό για τα αυτονόητα δικαιώματα που η Ελλάδα δεν τους δίνει.

Δεν φταίνε αυτοί που από τη μια εγκαλούμε τη Τουρκία ότι δε σέβεται το διεθνές δίκαιο και από την άλλη το γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας, προκαλώντας βέβαια την διεθνή θυμηδία. Ούτε ευθύνονται για τους υποκριτικούς πανηγυρισμούς μας όταν το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία και τη Δημ. της Μακεδονίας (υποθέσεις Λοιζίδου και Radko) ενώ την ίδια στιγμή αρνούμαστε πεισματικά να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του, όταν εμείς κρινόμαστε ένοχοι. Δεν είναι τυχαίο που στο Στρασβούργο (έδρα του Δικαστηρίου), μας θεωρούν τους καλύτερους πελάτες ούτε είναι συμπτωματικό ότι ακόμα δεν έχουμε επιτρέψει την λειτουργία της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, τον Σύλλογο Νέων Μειονότητας Έβρου ή τον Σύλλογο Τούρκων Γυναικών Ροδόπης, παρά τις τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος μας.

Η ευθύνη για όλα αυτά βαρύνει αποκλειστικά εμάς τους ίδιους. Ας γίνουμε εμείς αυτοί που πρέπει, εντός και εκτός, και μετά θα έχουμε όλα τα δίκια να καταγγέλλουμε τους επικριτές μας. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει πάνω και πρώτ’ απ’ όλα να βγούμε από το καβούκι μας, να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, η κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού και της δημοκρατίας και άλλα γραφικά που ουδόλως έχουν σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα.

Άνοιγμα και όχι κλείσιμο συνόρων, μυαλών, αντιλήψεων είναι η μόνη επιλογή που έχει η Ελλάδα. Αλλιώς, θα γυρίσουμε με μαθηματική ακρίβεια στη δεκαετία του 80, με πρόεδρους «είμεθα Έθνος Ανάδελφον» και πρωθυπουργούς «Τσοβόλα δώστα όλα».Μέχρι να επανέλθουμε στον 19ο αιώνα του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»._

ΥΓ1: Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στον Τούρκο πρωθυπουργό για το δημόσιο ξέσπασμα του όταν άκουσε τον Ισραηλινό πρόεδρο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ωμότητες της χώρας του στη Γάζα. Είπαν δηλαδή ότι ο Ερντογάν το έκανε για εσωτερική κατανάλωση, ώστε να εξασφαλίσει μια άνετη επανεκλογή. Ακόμα και έτσι να είναι- που δεν είναι- η Ελλάδα είναι η τελευταία που μπορεί να κατηγορεί την Τουρκία για υποκρισία. Θυμηθείτε το Βουκουρέστι και το ελληνικό βέτο στην ένταξη της Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ που έγινε αποκλειστικά και μόνο για να αναβαθμιστεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο. Και στο κάτω- κάτω, ο Ερντογάν τα έβαλε με το πανίσχυρο Ισραήλ και όχι με τη μικρή και αδύναμη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

ΥΓ2: Θα πρέπει ο Τούρκος πρωθυπουργός να συνεχίζει να κοιτάζει περισσότερο τα του οίκου του. Στο προηγούμενο άρθρο εκθειάζαμε τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Τουρκία αναφορικά με τους Κούρδους. Ωστόσο, η πρόσβαση στο δημοφιλές youtube εξακολουθεί να είναι επισήμως απαγορευμένή στη γειτονική χώρα με δικαστική απόφαση που επικύρωσε το υπουργείο Επικοινωνιών. Εντελώς ανάρμοστο για μια υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, δε νομίζετε κ. Ερντογάν;

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.