Wednesday - 19 February, 2020
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:
ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party
A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"
Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 


ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ВО ГРЦИЈА
Членка на Европската Слободна Алијанса – Европска Политичка Партија (ЕСА - ЕПП)
Членка на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН)

Стефаноу Драгоуми 11 ТК.. 53100 P.O 51, Грција; Тел/Факс 0030 23850 46548
Вебсајт:
www.florina.org; Е-маил: rainbow@florina.orgСоопштение за медиумите

Националсоцијализмот доаѓа...со Друцовци ,,надвор,, и ,,Хрисохоидовци,, ,,внатре,, ...

Флорина/Лерин - 21 декември, 2009Greek Parliament Министерот за Јавен ред М.Хрисохоидис изјави меѓу друго во грчкиот парламент (15 Декември) во врска со дискусијата за ,,безбедноста,, на државата и внесувањето на ЕИП (национална служба за информации – досега независна служба) во Министерството за заштита на граѓанинот.

...,,Живееме во едно изклучително тешко сосество. Имаме лоши комшии – и не мислам на Турците окулу прашањето на националната безбедност – кои се пре многу опасни во врска со нашата национална но и општествена безбедност,, нагласи министерот и додаде ,,Организираниот криминал, трговијата со луѓе, дрогата и нашето национално прашање се една мешавина на случки многу опасна и потребни се служби кои ќе ја гарантираат безбедностата на државата...,, (весник То Вима 16.12.2009).

Се запрашуваме кои смета и зошто a priori ,,лоши,, еден соседен народ? На кои мисли? На граѓаните на Република Албанија? На граѓаните на Република Македонија? На други? Како е можно ,,лоши комшии,, граѓани на на друга соседна држава да бидат опасни за ,,националната,, и ,,општествената безбедност,, на нашата држава? Ке направат ,,инвазија,, комшиите и ќе ја ,,загрозаат,, националната-општествената безбедност?

Дали Министерот прави ред на размислувања окулу соседните држави и нивните национални малцинства или окулу економските имигранти кои потекнуваат од соседните земји? Дали безуспешно се обидува Министерот да ги ,,прикаже,, членовите на Македонското малцинство во Грција? Или пак членовите на турското малцинство во Тракија и можеби Албанските имигранти? Зошто споменува опасност окулу ,,националната-општествената безбедност,, во врска со комшиите? Кои комшии?

Исто така кои се тие што ја носаат дрогата? Кои тргуваат со луѓе? Кои се занимаваат со организираниот криминал? ,,Лошите,, комшии? Како се поврзуваат комшиите (како што изјавува министерот) со ,,опасната експлозивна мешавина,, и со ,,националното прашање,, ?

Е нормално да се наоѓа под закана ,,националната и општествената безбедност,, поради природните контакти на граѓаните од ,,оваа и од таа страна,, бидејки имаат заеднички многу јазични и културни елементи и релации граѓани – народи во балканските земји?

На што мисли Министерот? Дека се потребни нови ,,служби,, за да ја гарантираат ,,безбедноста,, на државата? Нови ,,служби,, ЕИП и надградување во веќе постоечкото следење на македонските активисти и општо на Македонците од страна на агентите на поранешната КИП и сега ЕИП во малцинските области? Да троши ,,за џабе,, енергија и пари нашата држава за несуштински, односно смешни активности на ЕИПаџии? Бидејки и покрај тоа, ние во Виножито сите овие години показно ги игнорираме активностите на ЕИП во територијата на Лерин-Флорина и пошироко.

Начело и темел на националсоцијализмот е лоцирањето на ,,апсолутното лошо,, на еден народ или народи, истото што се направи со Еврејците во нацистичката Германија. Предлогот на Хрисохоидис не потсетува на продолжувањето на ова дело и ништо друго освен системот на тоталитарните режими на источниот блок на следење-кодошење и уништување, карактеристичен пример прочуената Стази во Источната Германија. Така ги оправдуваше злосторствата тогаш и до ден денес националсоцијализмот. Во конкретниот случај се лоцираат како ,,непријател,, соседните народи. Но се загрижуваме за националсоцијалистичката логика со која за жал нашата држава во последните години се влечи во тоталитарни политики, главна идеологија и соодветно ,,воспитување,, од политичкиот систем и медиумите.Како резултат на сето ова, ,,жртва,, е големото мнозинство на народот и на грчкото општество.

Исто така, во последно време, започнаа ,,динамично,, операции за ,,прочистување,, во атинската населба Ексархиа и пошироко, значи во териториите што се уште се спротиставуваат и постојат за среќа таму како клетки на демократијата во нашата држава. Кој е инспираторот на оваа активност? Потврдивме апсолутен молк и учество од страна на медиумите во земјата. Тешко нас. За нас во Виножито, како заклучок од сето ова произлегува дека треба да се очекува националсоцијалистичка иднина во Грција.

Канцеларијата за Печат.


Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.
This website is hosted and developed by:
TJ-Hosting