Thursday - 21 November, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:




ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party




A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"




Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.florina.org; e-mail: rainbow@florina.org



Δελτίο Τύπου

"10 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Φλώρινα/Lerin - 9 Δεκεμβρίου 2009

Human Rights Day Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Φέτος συμπληρώνονται εξήντα ένα χρόνια από την ημέρα της υπογραφής της «Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» επίσης έχουν περάσει πενήντα χρόνια από την ίδρυση του «Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και σχεδόν εξήντα χρόνια από την «Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών» Δυστυχώς όμως στη «δημοκρατική» μας χώρα τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εθνικά Μακεδόνων.

Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

• Οι πρακτικές αντιμετώπισης της Μακεδονικής μειονότητας από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Το ελληνικό κράτος αρνείται την ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και σε ευθυγράμμιση με την Ελληνική εθνικιστική ιδεολογία οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν αναγνωρίζουν Μακεδονική εθνική ταυτότητα και Μακεδονική γλώσσα.

• Το δικαίωμα στην Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι.
Από το 1990, μια ομάδα Ελλήνων πολιτών αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μη κερδοσκοπικό σύλλογο με την επωνυμία «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» με έδρα την Φλώρινα/Lerin. Η ομάδα προχώρησε στην διαδικασία έγγραφής του συλλόγου στο Πρωτοδικείο Φλώρινας, Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση βεβαιώνοντας ότι ο σκοπός του συλλόγου ήταν η προώθηση της ιδέας ότι «υπάρχει μια Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό συμφέρον και σε αντίθεση με το νόμο». Ακολούθησε έφεση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και απορρίφθηκε. Το 1994, ο Άρειος Πάγος υποστήριξε την απόφαση του Εφετείου. Οι αιτούντες μετέφεραν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 1998, το Ε.Δ.Α.Δ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η υπόθεση είναι γνωστή ως «Σιδηρόπουλος και Άλλοι κατά Ελλάδος» ΕCtHR,57/1997/841/8107.
Μετά από την απόφαση του Στρασβούργου οι αιτούντες προσπάθησαν για ακόμη μια φορά να εγγράψουν το σύλλογο, αλλά απέτυχαν. Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, το τοπικό δικαστήριο της Φλώρινας απέρριψε ξανά την έγγραφη του συλλόγου για τους ίδιους λόγους- δεν υπάρχει καμία Μακεδονική μειονότητα, κλπ. Η υπόθεση πήγε στο περιφερειακό δικαστήριο το οποίο υποστήριξε την απόφαση του δικαστηρίου της Φλώρινας αγνοώντας την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ.
Ο Άρειος Πάγος με την σειρά του συμφώνησε με την απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας και δεν κάνει δεκτή την έφεση των μελών. (Απόφασή 1448/2009) Η υπόθεση της «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού» θα μεταφερθεί για μια ακόμη φορά στο ΕΔΑΔ.

Έντεκα χρόνια μετά από την πρώτη απόφαση του Στρασβούργου και πάνω από 19 χρόνια από την αρχική αίτηση, η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού παραμένει μη αναγνωρισμένη.

• Διακριτική νομοθεσία στοχοποίησης των εθνικά Μακεδόνων από την Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου (1946 -1949) χιλιάδες Έλληνες πολίτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, σε όλους αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, τους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και η περιουσία τους. Το 1982, η Ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο αμνηστίας (Νόμος 106841), ο οποίος δήλωνε ότι οι πολιτικοί πρόσφυγες που έφυγαν κατά την διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου και τους είχε αφαιρεθεί η ιθαγένεια μπορούσαν να επιστρέψουν υπό την προϋπόθεση ότι είναι «Έλληνες το γένος».

Το 1985 θεσπίζεται ο Νόμος 1540, ο οποίος παρείχε το δικαίωμα στους πολιτικούς εξόριστους του Εμφυλίου πολέμου να διεκδικήσουν την δημευμένη περιουσία, με την προϋπόθεση ότι είναι «Έλληνες το γένος». «Έλληνας το γένος» είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται από την Ελληνική κυβέρνηση για όλους αυτούς που προσδιορίζονται ως εθνικά Έλληνες. Συνεπώς, οι εθνικά Μακεδόνες και οι άλλοι που έφυγαν από την Ελλάδα κάτω από τις ίδιες συνθήκες όπως οι εθνικά Έλληνες και είχαν την ιθαγένεια και την περιουσία τους δημευμένη εξαιρέθηκαν από την απολαβή των δικαιωμάτων και των παραχωρήσεων από αυτούς τους νόμους. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που τίθεται στην βάση της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των νόμων. Επιπλέον, η διατύπωση των νόμων αυτών δεν είναι καλοκάγαθη, έχει μια καθαρή πρόθεση να διαχωρίζει όλους αυτούς που ανήκουν σε μια κατηγορία ανθρώπων, την κατηγορία των πολιτικών προσφύγων που δεν είναι «Έλληνες το γένος».

Δεδομένο ότι οι εθνικά Μακεδόνες αποτελούν την πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι εθνικά Μακεδόνες είναι αυτοί που στοχοποιούνται από αυτό τον αποκλειστικό προσδιορισμό και αυτοί που έχουν υποφέρει περισσότερο. Τα άτομα που αποκλείονται από αυτούς τους δύο νόμους κυρίως διαμένουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Αυστραλία και Καναδά. Ο όρος «Έλληνας το γένος» σε αυτούς τους δύο νόμους (οι οποίοι είναι ενεργοί σήμερα) έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της μη διάκρισης.

• Η Απουσία της Μακεδονικής Γλώσσας στην Εκπαίδευση.
Παρά την ύπαρξη Μακεδονόφωνου πληθυσμού στη βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονική γλώσσα δεν είναι αναγνωρισμένη από την Ελληνική πολιτεία και για αυτό το λόγο τα παιδιά της Μακεδονόφωνης μειονότητας δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα να μαθαίνουν τη Μακεδονική γλώσσα μέσα στα πλαίσια του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Μέλη της Μακεδονικής γλωσσικής μειονότητας έχουν αποστείλει επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας αρκετές φορές ζητώντας μια συνάντηση για συζήτηση, όμως οι αρμόδιοι του Υπουργείου έχουν αρνηθεί ακόμη και την παραλαβή των επιστολών, πόσο μάλλον και να συναντηθούν μαζί τους.

• Άρνηση Γλωσσικών Δικαιωμάτων ως προς το Σεβασμό της Χρήσης των Παραδοσιακών Ονομάτων.
Η αναγνώριση των παραδοσιακών τοπωνυμίων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων να χρησιμοποιούν το δικό τους όνομα και επίθετο στη δική τους γλώσσα είναι αυτή την περίοδο απαγορευμένη από το Ελληνικό κράτος. Την περίοδο μεταξύ Πρώτου και Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η Ελλάδα θέσπισε ένα αριθμό νόμων, οι οποίοι άλλαξαν όλα τα μη ελληνικά ονόματα των πόλεων, χωριών, ποταμών και βουνών με ελληνικά ονόματα. Αυτά τα παραδοσιακά τοπωνύμια, τα οποία όμως ακόμη υπάρχουν με μια μη επίσημη χρήση μεταξύ του πληθυσμού, η ελληνική πολιτεία δεν τα αναγνωρίζει. Επίσης, στο μεσοδιάστημα ανάμεσα από τους πολέμους, κατά την διάρκεια του 1930, τα προσωπικά ονόματα του Μακεδονόφωνου πληθυσμού άλλαξαν βιαίως. Τα Μακεδονικά επίθετα αλλάχθηκαν με Ελληνικά.

• Η Άρνηση για μια Εθνική Απογραφή σε σχέση με την Γλωσσική και Εθνική Διαφορετικότητα.
Σε διάφορα σημαντικά διεθνή φόρουμ, Έλληνες κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν επανηλλημένα δηλώσει την ύπαρξη ατόμων στην Ελλάδα με μη ελληνική εθνικότητα, πολιτισμό και γλώσσα. Για παράδειγμα, στις 22 Νοεμβρίου 2005, ο Έλληνας εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης δήλωσε ότι «υπάρχει ένα μικρός αριθμός ανθρώπων που μιλά την Σλάβικη διάλεκτο στην βόρεια Ελλάδα» εννοώντας τη Μακεδονόφωνη κοινότητα. Επιπλέον, υπάρχει μια τάση σε ένα μέρος της Ελληνικής κυβέρνησης να εξισώνει το μέγεθος της Μακεδονικής μειονότητας με την πολιτική συμμετοχή των πολιτών όπως αυτή εκφράζεται στις εκλογές. Δηλαδή, ότι ο αριθμός των ψήφων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο είναι αντίστοιχος με τον αριθμό των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα. Όμως οι Μακεδονόφωνοι ψηφίζουν πολλά κόμματα και όχι αποκλειστικά την Ε.Ε.Σ – Ουράνιο Τόξο. Ο πιο δημοκρατικός και ακριβής τρόπος για να καταγραφεί ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε μια γλωσσική ή εθνική μειονότητα δεν είναι μέσω των εκλογών αλλά μέσω μια εθνικής απογραφής. Δυστυχώς το δικαίωμα να εκφράσει κάποιος την γλωσσική ή εθνική του ταυτότητα δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσω μια απογραφής στην Ελλάδα

• Απώλεια ελληνικής ιθαγένειας.
Εθνικά Μακεδόνες, οικονομικοί μετανάστες στερούνται την ελληνική τους ιθαγένεια διότι εκφράζουν μια διαφορετική εθνική ταυτότητα στο τόπο διαμονής τους. Να σημειωθεί ότι τα άτομα που χάνουν την ελληνική τους ιθαγένεια δεν ενημερώνονται από κανέναν επίσημο φορέα.

• Εκπροσώπηση της Μακεδονικής γλώσσας στα ΜΜΕ.
Προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές 2009, η ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο το κόμμα της Μακεδονικής μειονότητας στέλνει 5λεπτο εκλογικό οπτικοαουστικό υλικό σε ελληνική και σε Μακεδονική γλώσσα. Τα ΜΜΕ αποφασίζουν να μην παρουσιάσουν το 5λεπτό υλικό «λόγω του ότι γίνεται χρήση διαλέκτου άγνωστη προς το ελληνικό κοινό». Η ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο χάνει το δικαίωμα της να παρουσιάσει το κάλεσμα προς όλους τους δημοκράτες πολίτες της χώρα και τους εθνικά Μακεδόνες να ψηφήσουν ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο. Και δεν είναι ο μοναδικός αποκλεισμός που συμβαίνει από μεριάς των ΜΜΕ, η μακεδονική κουλτούρα, γλώσσα, τραγούδια και χοροί και γενικά τα μακεδονικά πολιτιστικά δρώμενα αποκλείονται από κάθε μορφής προβολή μέσα από τα ΜΜΕ.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το κόμμα μας έχει κάνει πολλές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για να συναντηθεί με εκπροσώπους τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά ακόμη και με την σημερινή του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσει θέματα σε σχέση με την Μακεδονική μειονότητα δυστυχώς όμως αντιμετωπίζουμε μια συνεχόμενη «Άρνηση για Διάλογο».

Η προστασία και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Εμείς οι εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδος «οι ανύπαρκτοι» σύμφωνα με την ελληνική πολιτεία δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τον σεβασμό, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.


Το Γραφείο Τύπου.


Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.