Thursday - 21 November, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:




ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party




A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"




Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 
Όταν η αλήθεια δεν κρύβεται…

24 Σεπτεμβρίου 2008

Πρώτο ΘΕΜΑ Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» το τελευταίο διάστημα μας έχει εκπλήξει με τα δημοσιεύματα της αναφορικά στο ζήτημα της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Διαβάζοντας την αρθρογραφία της εφημερίδας για το ζήτημα αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι σκοπός της εφημερίδας είναι η δυσφήμιση, η απόκρυψη της αλήθειας και γενικά η παρουσίαση των μελών της Μακεδονικής μειονότητας ως πράκτορες, ανθέλληνες, δούρειο ίππο των Σκοπίων και άλλα πολλά.

Μια εβδομάδα πριν την έκδοση του Φύλλου 178/20/7/08 ο κ. Μανόλης Γαλάνης ζήτησε συνέντευξη από τον Παύλο Βοσκόπουλο. Αποσπάσματα της οποίας θα τα βλέπαμε στο φύλλο 178-20/7/08. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν πολύ διαφορετικό μια που στην εφημερίδα είδαμε ένα μικρό απόσπασμά της.

Πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο να παρουσιάσουμε την συνέντευξη του κ. Βοσκόπουλο στο «Πρώτο Θέμα» ολόκληρη ώστε οι αναγνώστες να βγάλουν από μόνοι τους τα συμπεράσματα τους. Καθώς επίσης και τις λεπτομέρειες της επικοινωνίας μεταξύ Γαλάνη με Βοσκόπουλο.



From: Pavle Filipov
Date: July 17, 2008 6:41:27 PM EEST
To: manolisgalanis@yahoo.gr
Subject: Re: MELITI
On Jul 16, 2008, at 6:31 PM, Μανόλης Γαλάνης wrote:
Κύριε Βοσκόπουλε καλησπέρα,
σας στέλνω μερικές ερωτήσεις για το ρεπορτάζ της προσεχούς Κυριακής στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" που αφορά στις εκδηλώσεις στη Μελίτη Φλώρινας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με εκτίμηση

Μανόλης Γαλάνης



Κύριε Γαλάνη,

Θα επιθυμούσα να δημοσιευθεί στο σύνολο της η συνέντευξη και όχι αποσπασματικά οι απόψεις και οι θέσεις μου. Ελπίζω να υπηρετείτε αντικειμενική δημοσιογραφία σε σχέση ακόμη και με συναδέρφους σας στην εφημερίδα και όχι μόνο.
Φυσικά οποιοδήποτε σχόλιο μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε με την προϋπόθεση ότι η συνέντευξη θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη.

Με εκτίμηση,

Παύλος Filipov Βοσκόπουλος
Μέλος Πολιτικής Γραμματείας της Ε.Ε.Σ – Ουράνιο Τόξο
Μέλος Πολιτικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα



Πρώτο Θέμα, Κυριακή 20 Ιουλίου 2008, σελ 17-19
http://83.149.104.2/~protothema/downloads/178soma.pdf





Η συνέντευξή


Θεωρείτε ότι υπάρχει «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα;

Κατ’ αρχήν πρέπει να τονίσω ότι τα έθνη και τα εθνικά κράτη αποτελούν συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 2-3 αιώνες σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στα Βαλκάνια.
Μετά τη κατάρρευση του φεουδαρχικού συστήματος μετά το Μεσαίωνα και τη Θεοκρατία, γίνεται σε πρώτο επίπεδο αλλαγή οργάνωσης παραγωγής και εργασίας, αναδεικνύονται ιδεολογίες, συλλογικότητες και δημιουργούνται πλέον εθνικές ιδεολογίες και εθνικά κράτη.
Σε επίπεδο κρατικής πολιτικής, οικονομίας, κλπ. εφαρμόζονται παράλληλα πολιτικές με την ιδεολογική χρήση της ιστορίας, κύρια, πολιτικής ομογενοποίησης, κοινής ταυτότητας τον πολιτών, σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος.
Η βιομηχανική επανάσταση αποτέλεσε την ατμομηχανή, σε αυτό που ορίζουμε ως εθνική οικονομία στα λεγόμενα εθνικά κράτη.
Φυσικά τέτοιες πολιτικές κατασκευής συνειδήσεων αποτελούν κύρια πραγματικότητες περασμένου αιώνα.
Σήμερα λογικά βαδίζουμε σε μεταεθνικές συλλογικότητες, μεταεθνικά κράτη και νέες ταυτότητες με σημερινή «ατμομηχανή» την επανάσταση στη ηλεκτρονική και τις επικοινωνίες.
Είναι βέβαια άλλο μεγάλο ζήτημα. Μιλώντας όμως για το παρελθόν, είναι γνωστό, όπως στην Ευρώπη έτσι και στα Βαλκάνια δημιουργήθηκαν – αναδύθηκαν εθνικά κράτη, εθνικές συνειδήσεις. Εθνικές πολιτικές και βέβαια συλλογικότητες αγωνίζονταν για εθνικά οράματα, με σκοπούς τη συγκρότηση εθνικών κρατών.
Νωρίτερα ή αργότερα συγκροτήθηκαν στα Βαλκάνια η Ελλάδα, η Σερβία, αργότερα η Βουλγαρία αργότερα η Αλβανία και το κράτος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, χρονολογικά τελευταία, ως μακεδονική εθνική ταυτότητα στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Άλλα έθνη δημιουργήθηκαν νωρίτερα άλλα αργότερα.
Ίδια είναι η διαδικασία με τις αντίστοιχους «εθνικούς μύθους» και πολιτικές σε όλα τα Βαλκανικά Κράτη.
Έτσι συλλογικότητες, υιοθέτησαν εθνικές ιδεολογίες και ταυτότητες. Φυσικά πάρα πολλά χρόνια ήρθε ανταγωνισμός, πόλεμοι, αλλαγές συνόρων κλπ. επειδή ακολουθούσαν μεγαλοϊδεατικές πολιτικές, οι πολιτικές ελίτ αντίστοιχων κρατών.
Σε οποιαδήποτε χώρα στα Βαλκάνια, σε όλες τις βαλκανικές χώρες υπάρχουν μειονότητες. Υπάρχουν και στην Ελλάδα εθνικές μειονότητες. Ασφαλώς υπάρχει και εθνική μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, μακεδονική και τουρκική και σίγουρα εθνοτικές ομάδες που εκφράζουν διαφορετικότητα ταυτότητας σε επίπεδο γλώσσας, κουλτούρας, αυτοσυνείδησης κλπ.
Λόγου χάρη υπάρχει και βλάχικη γλώσσα, αρβανίτική, οι Ρόμα κλπ. με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συμπολίτες μας.
Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει γενικότερη πολιτική διακρίσεων και προκατάληψης.
Επί δεκαετίες εφαρμόζεται πολιτική αφομοίωσης και εθνικής ομογενοποίησης στη βάση του ιδεολογικού «εθνικού μύθου», περί «εκλεκτής καταγωγής» των πολιτών της χώρας από τους «αρχαίους Έλληνες».
Ελπίζω στη χώρα μας, μετά την αναγνώριση και το σεβασμό των συμπολιτών μας που επιλέγουν την μειονοτική μακεδονική, τουρκική ή οποιαδήποτε ταυτότητα να γίνει σεβαστό στη βάση διεθνών συνθήκες, αλλά κύρια στη βάση σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιστεύετε ότι οι κάτοικοι της Φλώρινας μιλούν τη «Μακεδονική» γλώσσα;

Καταρχήν με ότι αφορά την ελληνική γλώσσα για την επίσημη γλώσσα στη χώρα μας. Όλοι μας λέμε για «ελληνικά». Φυσικότατα χωρίς να λέμε «γραικικά», «νέο – γκραίκικα», «νεοελληνικά» κλπ.
Οι γλώσσες και ο πολιτισμός είναι όπως ένα ποτάμι που τρέχει στο χώρο και το χρόνο.
Τα εθνικά κράτη επέλεξαν και κωδικοποίησαν κάποια διάλεκτο κάποιας γλώσσας και την καθιέρωσαν ως επίσημη γλώσσα.
Λόγου χάρη στη Γαλλία, από το 20% της περιοχής των Παρισίων επιλέχθηκε η επίσημη Γαλλική γλώσσας ως μία διαλεκτό της Γαλλικής από τις υπόλοιπες.
Διαφορετικές γλώσσες, άλλοι Γάλλοι πολίτες, είχαν διαφορετική «μητρική γλώσσα». Λόγου χάρη οι Κορσικανοί, οι Καταλανοί στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας κλπ. Η επίσημη της Ιταλίας μετά την δημιουργία ιταλικού κράτους, υπό την ηγεσία του Γκαριμπαλντί το προπερασμένο αιώνα, επιλέχθηκε το 2% μίας διαλέκτου ιταλικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας.
Φυσικά υπάρχουν πολλές γλώσσες σε οποιαδήποτε χώρα φυσικά και στην Ελλάδα.
Όταν λέμε διάλεκτο εννοούμε διάλεκτο μιας γλώσσας.
Φυσικά δεν μπορείτε μια γλώσσα να μη τη αναγνωρίζεται απλώς ως διάλεκτο.
Κάθε γλώσσα έχει τις διαλέκτους της και φυσικά μια άλλη γλώσσα έχει τις δικές της διαλέκτους.
Στη Φλώρινα, ασφαλώς, ομιλούν και γνωρίζουν διαφορετική γλώσσα από την ελληνική όχι μόνο στη περιοχή Φλώρινας ή Λέριν πως λέγεται στη γλώσσα «Makedonski» ή σε μετάφραση «Μακεδονική» γλώσσα. Πάρα πολλοί σε άλλους νομούς – περιοχές μιλούν την ίδια γλώσσα «Makedonski» με τις διαλέκτους της όπως σε Καστορία/Κόστουρ, Έδεσσα/Βόντεν, Κιλκίς/ Κούκουσς, Πτολεμαϊδα/Κάλιαρσκο, Θεσσαλονίκη/Σόλουν, Σέρρες/Σέρσκο, Δράμα/Ντράμσκο, Νάουσα/Νέγκουσς κλπ.
Φυσικά δεν ορίζεται η μακεδονική γλώσσα ως η γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων. Όπως και τα σύγχρονα «ελληνικά» φυσικά δεν είναι «αρχαία ελληνικά».
Κάθε κράτος κάθε συλλογικότητα ορίζει τον όρο για την ονομασία της γλώσσας που ομιλούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στο δελτίο απογραφής του 1920 στη χώρα μας όπου υπάρχει η ερώτηση σε ότι αφορά τη μητρική γλώσσα: «Ποιες γλώσσες γνωρίζεται ως μητρική» και αναφέρει στο ερωτηματολόγιο:
«Ελληνική/Βουλγαρική? Κουτσοβλάχική/Σέρβική/Μακεδονική/Εβραϊκή»?
Ακριβώς έτσι ορίζει τις γλώσσες της Ελλάδος το 1920. Λοιπόν ποια μειονότητα αναφέρονταν το ίδιο κράτος μας, σε μακεδονική γλώσσα;
Για αυτό άλλωστε η Ελλάδα τότε με τη βοήθεια και πίεση της Κοινωνίας των Εθνών ετοίμασε και τύπωσε μακεδονικό αλφαβητάριο το λεγόμενο ABECEDAR το 1925. Δε μοιράστηκε δυστυχώς, ούτε διδάχθηκε τότε και σήμερα η γλώσσα, γιατί η χώρα μας ακολούθησε και ακολουθεί εθνικιστική πολιτική. Σαφέστατο είναι. Δεν γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητα.

Πώς αυτοπροσδιορίζεστε; Έλληνας ή Μακεδόνας;

Καταρχήν αυτοπροσδιορίζομαι ως ανθρώπινο ον. Ασφαλώς είμαι Έλληνας πολίτης και θεωρώ ότι η ιδιότητα του πολίτη οποιουδήποτε πρέπει να είναι το πρώτο γνώρισμα. Η ιδιότητα του πολίτη, αφού πλέον μιλάμε για ελληνικό κράτος-έθνος είμαι μέλος αυτός της συλλογικότητας «πολίτες» με τα δικαιώματα και υποχρεώσεις βάση νόμων, μιας συγκροτημένης δημοκρατικής πολιτείας.
Φυσικά οποιοσδήποτε πολίτης σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, μπορεί να επιλέγει και άλλες ταυτότητες όπως θρησκευτική, συνειδησιακή, κοινωνική, εθνοτική, σεξουαλική κλπ. Προσωπικά είμαι και «άθρησκος» και «άεθνος». Επιλέγω μακεδονική εθνική ταυτότητα ως πολιτική επιλογή. Επειδή η χώρα μας ακολουθεί συντηρητική, αφομοιωτική, εθνικιστική μη δημοκρατική πολιτική σε τομείς σεβασμού των μειονοτήτων, θεωρώ ότι η επιλογή που κάνω, μαζί φυσικά με άλλους, να δώσουμε το θετικό ερέθισμα στη χώρα μας για διαφορετικές επιλογές, διαφορετικές προοδευτικές πολιτικές.
Ελπίζω να μην υπάρχει «έλλειμμα δημοκρατίας» σε ότι αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα των πολιτών της χώρας μας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει ιδεολογική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, σε ότι αφορά την ελληνική εθνικιστική ιδεολογία περί έθνους – κράτους, ομογενοποίησης, διακρίσεων κλπ.
Είναι πάρα πολύ καλό και παράδειγμα καλό «εργαλείο», η μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Οι τελευταίοι των Μοϊκανών... πραγματικά θα ήταν θετικότατο αν αντιμετωπίσει η χώρα μας το ζήτημα, με θετικό επικοδομητικό πνεύμα.

Πώς σχολιάζετε την επιστολή του πρωθυπουργού της FYROM προς τον Ελληνα πρωθυπουργό;

Πρέπει να επισημάνω ότι ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ουράνιου Τόξου δεν θεωρούμε ότι μια μειονότητα πρέπει να αποτελεί μειονότητα άλλης γειτονικής χώρας.
Είναι θέση αρχής του κόμματος μας. Συνήθως στις βαλκανικές πολιτικές τα εθνικά κράτη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ενίοτε μειονοτικούς πληθυσμούς για μεγαλοϊδεατικές πολιτικές.
Προσωπικά εκφράζω την απέραντη συμπάθεια για τους Έλληνες –χριστιανούς πρόσφυγες οι οποίοι είναι τα μεγάλα θύματα της μεγαλοϊδεατικής πολιτικής της Ελλάδος το 1922.
Χιλιάδες ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους είτε στη Μικρά Ασία είτε στο Πόντο. Αν οι εγκληματίες Έλληνες πολιτικοί δεν επιχειρούσαν να «απελευθερώσουν» την Άγκυρα, δεν θα οδηγούσαν σε πραγματική τραγωδία.
Αναφορά Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα γίνεται από πάρα πολλές Εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών και την αρνητική συμπεριφορά της χώρας μας.
Εμείς ως Ουράνιο Τόξο δε θεωρούμε ότι υπάρχουν «μητρικές πατρίδες». Είμαστε πολίτες της χώρας μας και παράλληλα υπάρχει «εθνική μακεδονική μειονότητα» στη χώρα μας.
Είναι μειονότητα της Ελλάδος όχι μειονότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κατά το ίδιο η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία δεν πρέπει να θεωρείται «ελληνική μειονότητα» της Ελλάδος στην Αλβανία. Το ίδιο και για τους Έλληνες χριστιανούς στη Τουρκία.
Φυσικά ο πρωθυπουργός της γεινονικής χώρας κάνει αναφορά στους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, σήμερα πολίτες της χώρας του δικαιώτατα. Για τον πολύ απλό λόγο ότι οι ξεριζομένοι εθνικά Μακεδόνες, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, μαζί με εθνικά Έλληνες, κατέφυγαν σε χώρες των λεγομένων τότε ανατολικών χωρών.

Θεωρείται πως οι γείτονες μας έχουν επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της χώρας μας;

Φυσικά σε κάθε χώρα υπάρχουν εξτρεμιστικές ομάδες, πολίτες κ.ά.. Δηλαδή τι να πούμε στην Ελλάδα; Αν ο «χ» ή ο «ψ» θεωρεί ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική, πιστεύει κάποιος ότι έχει επεκτατικές βλέψεις η Ελλάδα σε βάρος της Τουρκίας;
Αν λέγεται στην Ελλάδα... οι «Βορειοηπειρώτες» αδερφοί μας Έλληνες ζουν στη Βόρεια Ήπειρο στην Αλβανία, θεωρείτε επεκτατικές βλέπεις της Ελλάδος σε βάρος της Αλβανίας;
Αφού δεν λέγεται «Νότια Αλβανία» για τη περιοχή που κατοικεί η ελληνική μειονότητα? Γιατί πολλοί πολιτικοί ονομάζουν Βόρεια Ήπειρο; Υπάρχουν επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Αλβανίας;
Η μεγάλη πλειοψηφία τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών στη Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν έχουν μεγαλοϊδεατικές ή επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδος. Δυστυχώς οι επαγγελματίες πατριδοκάπηλοι στην Ελλάδα φωνασκούν για «γραφικούς» στη γειτονική χώρα που αναφέρονται σε «Μεγάλες Μακεδονίες», ενώ θα έπρεπε να προβάλλονται οι δημοκράτες πολίτες και πολιτικοί της γειτονικής μας χώρας, τις καλοπροαίρετες πολιτικές και απόψεις ώστε να οικοδομούνται σιγά σιγά σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.
Βέβαια θα πρέπει από τη πλευρά μας να σταματήσει η πολιτική άρνησης της γειτονικής χώρας σε ταυτότητα, γλώσσα και φυσικά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. ακόμη και ΝΑΤΟ ώστε να σταθεροποιηθεί η γειτονική μας χώρα. Θα γίνει φίλη γειτονική χώρα αν αλλάξει επιθετική συνεχή πολιτική της χώρας μας, απέναντι στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ποια ονομασία προτείνετε για τη FYROM και γιατί;

Στη βάση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και αυτοκαθορισμού κάθε πολίτη μιας χώρας και κάθε χώρας έχει το δικαίωμα επιλογής και πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Δυστυχώς η πολιτική της Ελλάδος έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη πολιτική των τελευταίων 15 και πλέον χρόνων.
Η πολιτική και πολιτικοί είναι δέσμιοι μια εθνικιστικής υστερίας με αφετηρία τις αρχές του 1990.
Είναι προσβλητικό για τη χώρα μας, να επιχειρεί αλλαγή ονόματος-ταυτότητας της γειτονικής μας χώρας, με εκβιαστικές πολιτικές.
Οι επαγγελματίες πατριδοκάπηλοι στη χώρα μας, «σπρώχνουν» τους σοβαρούς και ήπιους πολιτικούς της χώρας μας, σε μαξιμαλιστικές πολιτικές, ζημιώνοντας δυστυχώς τη χώρα μας, διολισθαίνει να γίνει το «μαύρο πρόβατο» στην Ευρώπη και στα ευρωπαϊκά φόρουμ, λόγου ακριβώς της παράλογης πολιτικής σε σχέση με τη μικρή και αδύνατη γειτονική χώρα. Ελπίζω έστω και τώρα, να κάνουν στροφή 180 μοιρών, ώστε να μη ζημιώνεται το προφίλ της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα συνεχή εμπόδια και «μπλοκαρίσματα» της γείτονος στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Θα παραβρεθείτε στο πανηγύρι στη Μελίτη; Εάν έρθουν Σκοπιανοί, όπως εκτιμούν πολλοί, με στόχο να διαδηλώσουν υπέρ των θέσεων της χώρας τους τι θα κάνετε;

Το πανηγύρι της Μελίτης / Voshtarani είναι ένα συνηθισμένο πανηγύρι στο οποίο πραγματοποιείται σε δεκάδες χωριά μειονοτικών Μακεδόνων ως παράδοση προς τιμή του Αγίου προστάτη ή σε θρησκευτική γιορτή. Λόγου χάρη 21 Μαΐου γίνεται πανηγύρι στους Λόφους/Zabrdeni την ημέρα Κωνσταντίου και Ελένης. Στις 27 Ιουλίου γίνεται στον Άγιο Παντελεήμονα /Pateli, στις 6 Αυγούστου στον Ατραπό/Karpeshina, στις 15 Αυγούστου, της Παναγίας στον Πολυπόταμο/Neret κλπ.
Σε πολλά χωριά της αντίστοιχες ημερομηνίες γίνεται πανηγύρι όπως φυσικά και του Προφήτη Ηλία στη Μελίτη/Voshtarani.
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια ακούγονται τα παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδια σε χωριά που δεν φοβούνται οι κάτοικοι να μιλήσουν – τραγουδήσουν ενώ σε μερικά χωριά ακόμη και σήμερα, φοβούνται να τραγουδήσουν στη γλώσσα τους τα τραγούδια τους.
Βλέπουμε «βουβή ταινία» σε φοβισμένα χωριά όπου μόνο μουσική υπάρχει αλλά χωρίς λόγια.
Γιατί γνωστοί εθνικιστικοί κύκλοι, λασπώνουν χωριά, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ. επειδή τολμούν να μιλήσουν διαφορετικά από την ελληνική γλώσσα.
Τέτοια Ελλάδα το 21ο αιώνα θέλουμε? Η κινδυνολογία περί «σκοπιανών» και διαδηλώσεων είναι η χαρακτηριστική παραπληροφόρηση εθνικιστικών κύκλων.
Χαμηλοτάτου επιπέδου ενημέρωσης, και ενορχηστρωμένης λάσπης «τρομοκράτησης» των κατοίκων και της περιοχής.
Φυσικά οι χοροί και τα τραγούδια είναι θαυμάσια με χάλκινες μουσικές όπου επισκέπτονται τα πανηγύρια πολύς κόσμος, σε όλα τα χωριά ανάλογα την ημέρα κάθε χρόνου. Δεν υπάρχουν προβλήματα, γνωρίζοντας ως επισκέπτης το πανηγύρι του χωριού, για πολλά χρόνια.

Ποιοι οι σκοποί και στόχοι του Ουράνιου Τόξου; Πόσα μέλη έχει; Από πού χρηματοδοτείται;

Οι πολιτικές θέσεις του Ουράνιου Τόξο είναι παρόμοιες θέσεις με το Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία. Κύρια θέση του πολιτικού μας κόμματος αναφέρεται σε προοδευτικές και δημοκρατικές θέσεις, σε ότι αφορά το σεβασμό των μειονοτήτων, της ιδιαίτερης ταυτότητας στη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα σε κάθε διαφορετικότητα, σε κάθε χώρα γενικότερα. Θέλουμε μια Ενωμένη Ευρώπη με πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητας όσον αφορά τις γλώσσες, τον πολιτισμό των συλλογικοτήτων από τη μια, από την άλλη δε λιγότερη εθνική-κρατική, κρατικιστική πολιτική εθνικών κρατών, που προφανώς προκαλεί πολιτικό ανάχωμα στο οικοδόμημα του ευρωπαϊκού μας σπιτιού. Κρίμα που δεν υιοθετήθηκε νωρίτερα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Οι επόμενες Συνθήκες με αλλαγές και διαφορετική ορολογία αντί «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», ελπίζουμε ακόμη γρηγορότερα να βαδίζουμε στο μεταεθνικό. Τις θέσεις μας μπορείτε αναλυτικότερα να τις δείτε στην ιστοσελίδα μας στο www.florina.org ώστε να έχετε πλήρη εικόνα αλλά και επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Ουράνιο Τόξο.
Είναι περίπου 250 μέλη και αυτοχρηματοδοτείται από τα μέλη του. Πενιχρά τα έσοδα μας, αλώστε, είναι ένα μικρό πολιτικό κόμμα. Όλα τα 15 χρόνια και πλέον, δέχεται αναίτια συνεχώς τόνους λάσπη από επαγγελματίες πατριδοκάπηλους, εθνικιστές κ.ά. Φανταστείτε ότι το 1995 «αγανακτισμένοι πολίτες» έκαψαν τα γραφεία μας με αφορμή τρίγλωσση πινακίδα μπροστά από τα γραφεία μας στη Φλώρινα. Δυστυχώς ή ευτυχώς καταδικάστηκε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί η ελληνική Δικαιοσύνη αρνήθηκε τη παροχή δικαστικής προστασίας, θύμα τραμπούκικης και βίαιης ενέργειας σε βάρος γραφείου και μελών. Βέβαια με την αποζημίωση που εισπράξαμε το κόμμα μας από το ελληνικό δημόσιο 35.000€ χρηματοδότησαν έμμεσα της δραστηριότητες μας.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα; Με ποια αφορμή ασχοληθήκατε με τα θέματα αυτά; Τι σπουδές έχετε κάνει και που;

Το δικό μας όραμα είναι μια καλύτερη Ελλάδα. Ποιοτικότερη δημοκρατία σε ότι αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα. Δίκαιη κοινωνία. Ισοτιμία πολιτών ακόμη και ευρύτερα δικαιώματα μεταναστών. Οραματιζόμαστε ανοιχτή κοινωνία. Οραματιζόμαστε να ανατραπεί η εθνικιστική αντιευρωπαϊκή στην ουσία αντιδυτική αντίληψη σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνίας στη χώρα μας. Να αλλάξει επιτέλους ο εθνικισμός ως τροχοπέδη για το θετικό στο μέλλον μας γιατί είναι βασική παράμετρος η εθνικιστική αναχρονιστική πολιτική, που εφαρμόζεται για πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, ιδεολογικά εφόδια για κάθε μέσο πολίτη μέσα από την παιδεία συνεχώς, όπου χαράσσονται στη συνείδηση των πολιτών μας σε μεγάλη πλειοψηφία αρνητικά πρότυπα.
Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Να εγκαταλειφθούν πολιτικές κατασκευής εχθρών, συντηρητικής εσωστρεφής κοινωνίας, πλειοψηφικής θρησκοληψίας, αρνητικού εκκλησιαστικού λόγου όπου ακούγονταν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Εξωστρέφεια επιτέλους, πολιτικές δημοκρατίας όχι ιμπερεαλιστικές εναντίον τους γειτονικούς μας λαούς, αντιεθνικιστικές, να αναγνωρίσει η χώρα μας τις μειονότητες της. Φυσικά όπως κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης, ασχολούμαστε με ζητήματα σεβασμού της διαφορετικότητας γιατί πιστεύουμε ότι ακριβώς αυτή η διαφορετικότητα είναι κινητήρια δύναμη για πρόοδο κάθε κοινωνίας.
Δίνουμε και παίρνουμε, μαθαίνουμε από καθέναν από κάθε συλλογηκότητα. Προσωπικά είμαι αρχιτέκτων μηχανικός. Σπούδασα στο Βελιγράδι από το 1983 έως 1988. Είχα την ευκαιρία να μάθω εκεί τη Σερβοκροάτικη γλώσσα. Φυσικά μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τα πράγματα από μέσα, σε ότι αφορά τη προετοιμασία του πολέμου της δεκαετίας του 1990, τις αιτίες αλλά και τις αναδείξεις των εθνικισμών, ειδικότερα του σέρβικου εθνικισμού και τη γενικότερη κατάσταση στη πρώην Γιουγκοσλαβία . Η μητρική γλώσσα είναι η μακεδονική και γνωρίζω επίσης την αγγλική γλώσσα όπως σχεδόν όλοι φυσικά. Τα ελληνικά τα γνωρίζω καλά και είναι μεγάλο πλεονέκτημα να καταλαβαίνουμε όλοι μας. να αισθανόμαστε στο πετσί μας, το αποτέλεσμα της ελληνικής εθνικιστικής ιδεολογίας στο παρελθόν και στο σήμερα. Ελπίζουμε καλύτερο μέλλον …

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.