Thursday - 28 March, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:




ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party




A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"




Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 
Ιστορική πρώτη τελεσίδικη καταδίκη με τον αντιρατσιστικό νόμο (στελεχών «Ελεύθερου Κόσμου» για αντισημιτισμό)

19 Σεπτεμβρίου 2008



Πλημμελήματα Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) χαιρετίζει τη χθεσινή καταδίκη από το Α’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών (Πλημμελήματα) (Πρόεδρος Βασίλειος Πέππας – Μέλη Ιωάννα Βρεττού και Αικατερίνη Κρυσταλλίδου-Μωρέση) για αντισημιτισμό (παράβαση του άρθρου 2 του Ν. 927/79) των στελεχών του «Ελεύθερου Κόσμου» Δημήτριου Ζαφειρόπουλου και Θεόδωρου Χατζηγώγου για σχόλιο του τελευταίου στο φύλλο της 12 Μαρτίου 2006, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1.500 Εβραίοι δεν έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη…». Ο Εισαγγελεάς Ερνέστος Ζεγκίνης είχε μάλιστα προτείνει την καταδίκη τους συνολικά κατά το κατηγορητήριο (επισυνάπτεται). Στον κάθε καταδικασθέντα επιβλήθηκε ποινή πέντε μηνών φυλάκισης με αναστολή.

Όμως, αντίθετα με την πρωτόδικη δίκη στις 5 Μαρτίου 2008 (βλπ. δελτίο τύπου ΕΠΣΕ στη
http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3252), το Εφετείο, στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 που ξεκίνησε η δίκη (η οποία συνεχίστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2008), απέβαλε την πολιτική αγωγή η οποία είχε γίνει δεκτή κατά την πρωτόδικη δίκη (το στέλεχος του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert και τα στελέχη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Μωϋσής Κωνσταντίνης και Αβραάμ Ρεϊτάν). Σημειώνεται πως για το πρωτόδικα καταδικασθέν ερήμην στέλεχος της εφημερίδας Θεόδωρου Γεωργίου (πιθανότατα ανύπαρκτο πρόσωπο), η απόφαση (τόσο για την πολιτική αγωγή όσο και για την καταδίκη σε επτά μήνες φυλάκιση με μετατροπή σε πρόστιμο 5 ευρώ την ημέρα) είναι αμετάκλητη καθώς δεν άσκησε έφεση. Αντίθετα, τα δύο καταδικασμένα σε δεύτερο βαθμό στελέχη της εφημερίδας (για την ακρίβεια ο Θόδωρος Χατζηγώγος έχει αποχωρήσει μετά τις δύο πρωτόδικες καταδίκες του) γνωστοποίησαν πως θα ασκήσουν αναίρεση. Δεδομένου πως η υπόθεση παραγράφεται στις 12 Σεπτεμβρίου 2009, υπάρχει κίνδυνος παραγραφής πριν η υπόθεση καταστεί αμετάκλητη.

Η καταδίκη αυτή είναι η πρώτη σε δεύτερο βαθμό με τον αντιρατσιστικό νόμο 927/79 στα σχεδόν τριάντα χρόνια ιστορίας του. Αποτελεί δικαίωση του αγώνα του ΕΠΣΕ που έχει φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης περί τις πενήντα υποθέσεις με βάση (και) αυτό το νόμο. Υπάρχουν στην Ελλάδα δικαστές που καταδικάζουν με βάση το νόμο αυτό, παρά την ξεκάθαρη αντίθεση στην εφαρμογή του από όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα, σχεδόν όλους τους δημοσιογράφους, αλλά και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Συνήγορο του Πολίτη και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεκίνησε με μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στις 12 Μαρτίου 2006. Ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση η οποία ξεκίνησε με παράσταση πολιτικής αγωγής της Andrea Gilbert στις 27 Μαρτίου 2006, που πρότεινε ως μάρτυρες μεταξύ άλλων τα στελέχη του ΚΙΣ τα οποία κατέθεσαν στις 29 Μαρτίου 2006 δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής. Η υπόθεση είχε «ξεχαστεί» στα γραφεία κάποιου εισαγγελέα και ολοκληρώθηκε μόλις την παραμονή της 18μηνης παραγραφής, στις 11 Σεπτεμβρίου 2007, με κλήση των κατηγορουμένων.

Ακολουθεί δελτίο τύπου του ΚΙΣ με μιαν καλή εικόνα του κλίματος της δίκης. Η αναφερόμενη σε αυτό κατ’ έφεση δίκη του Κώστα Πλεύρη αναβλήθηκε για τις 26 Νοεμβρίου 2008.



Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»


Σε συνέχεια της πρωτόδικης καταδίκης, δικάστηκαν σήμερα, 18.9.2008, κατ΄ έφεση από το 3μελές Εφετείο Πλημ/των Αθηνών ο εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» Δημ. Ζαφειρόπουλος και ο δημοσιογράφος Θ. Χατζηγώγος και ομόφωνα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών (με τριετή αναστολή) για το άρθρο που καταχωρήθηκε στην εν λόγω εφημερίδα, στο φύλλο 12ης Μαρτίου 2006, το οποίο ανέφερε: «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1.500 Εβραίοι δεν έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο Κώστας Πλεύρης (!), ο οποίος δεν παρέλειψε να αγορεύσει στο δικαστήριο με τη γνωστή κατά Εβραίων επιχειρηματολογία του.

Αύριο 19.9.2008, δικάζεται η εξ αναβολής έφεση του Κώστα Πλεύρη, στο Α΄ 5μελές Εφετείο Πλημ/των Αθηνών, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, πρωτοδίκως καταδικάστηκε για το βιβλίο του «Οι Εβραίοι – Ολη η Αλήθεια».

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2008



ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΑ’ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΑΞΕΙΣ


Παράβαση του άρθρ. 2 του Ν. 927/1979, δια του τύπου, κατά συναυτουργία.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

1. Ζαφειρόπουλος Δημήτριος του Κων/νου
2. Γεωργίου Θεόδωρος
3. Χατζηγώγος Θεόδωρος του Νικολάου.

Κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι στην Αθήνα την 12-3-2006, ενεργούντες από κοινού, δημοσίως δια του τύπου και δια γραπτού κειμένου εξέφρασαν ιδέες προσβλητικές κατά ομάδος προσώπων λόγω της εθνικής καταγωγής και του θρησκεύματος των προσώπων αυτών, και συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, τυγχάνοντας ο 1ος τούτων εκδότης και διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ο 2ος τούτων αρχισυντάκτης και ο 3ος δημοσιογράφος και αρθρογράφος της ιδίας ως άνω εφημερίδας, με κατάχρηση του τύπου ως μέσου, καταχώρησαν και δημοσίευσαν στο υπ’ αριθμ. 142 Φύλλο της εν λόγω εφημερίδας της 12-3-2006, δημοσίευμα – άρθρο, συνταχθέν υπό του 3ου εξ αυτών, υπό τον τίτλο «Οι Εβραίοι ζωντανεύουν τη Θεσσαλονίκη», και με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1500 Εβραίοι δεν έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη, που ο ιδρυτής του Σιωνισμού Θεόδωρος Χέρτζλ αποκαλούσε στις αρχές του 20ου αιώνος «Δεύτερη Ιερουσαλήμ». Κι όμως: Όλοι οι υποψήφιοι άρχοντες της πόλεως γλείφουν αηδιαστικά τους απογόνους του Αβράαμ, για να εξασφαλίσουν αντιρατσιστικές περγαμηνές. Τελευταίο παράδειγμα ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτωβρίου, Σπύρος Βούγιας. Ο σύντροφος αυτός, που στα 54 χρόνια του «το παίζει» ακόμα «μορφονιός», βγήκε το περασμένο Σάββατο στην εκπομπή της ναρκισσευόμενης σαραντάρας Βίκυς Φλέσσα («ΝΕΤ») και δήλωσε επί λέξη... Σπύρος Βούγιας: «Υπάρχει ανεργία μεγάλη στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα υπάρχει η αίσθηση μιας πόλης που έχει χάσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή της. Έχει γίνει εσωστρεφής και φοβική, φοβάται το ξένο και το διαφορετικό, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει μια τεράστια εμπειρία ενσωμάτωσης και αφομοίωσης πληθυσμών. Είχε την ατυχία βέβαια να εξοντωθούν οι 50.000 Εβραίοι της από τους Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Εβραίοι αυτοί έδιναν μια τρομερή ζωντάνια στην πόλη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει γίνει μια επαρχιακή κωμόπολη»! Ίδιες ακριβώς απόψεις για την παρακμή της Θεσσαλονίκης μετά την υποτιθέμενη «σαπωνοποίηση» των Εβραίων εξέφρασε προ καιρού και ο έτερος υποψήφιος Δήμαρχος, γνωστός οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης. Ο οποίος εξακολουθεί να θαυμάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ και επιμένει να δώσει το όνομα του μεγάλου αυτού τέκνου της Θεσσαλονίκης στην οδό Αγίου Δημητρίου». Έτσι οι κατηγορούμενοι, υπό τις προεκτεθείσες ιδιότητες τους, ενεργούντες από κοινού, εξέφρασαν με το δημοσίευμα αυτό, και ιδιαίτερα με τις φράσεις «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1500 Εβραίοι δεν έχουν μείνει στη Θεσσαλονίκη...» και «...την υποτιθέμενη «σαπωνοποίηση» των Εβραίων...», δημοσίως δια του τύπου ιδέες προσβλητικές κατά των Εβραίων, καθόσον με τις ανωτέρω αναμφισβήτητα προσβλητικές φράσεις αφενός μεν εκφράζεται μίσος και περιφρόνηση κατά των Εβραίων και επιθυμία όπως μη υπάρχουν Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα, αφετέρου δε αμφισβητείται ευθέως και χλευάζεται το γεγονός της εξολόθρευσης χιλιάδων Εβραίων από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήτοι για παράβαση των άρθρων 26§1α, 27 και 45 του ΠΚ, άρθρ. 2 του Ν.927/1979, όπως ο νόμος αυτός συμπληρώθηκε με το άρθρο 24 του Ν.1419/1984, σε συνδυασμό με το άρθρο 71§4 του Ν. 3386/2005, και σε συνδ. με άρθρ. 1,2, 4 και 47 Α.Ν. 1092/1938, επανελθόντος σε ισχύ με το άρθρο 2 εδ. β΄ του Ν. 10/1975, και άρθρο μόνο του Ν. 2243/1994.

Αθήνα, 6-9-2007

Ο Εισαγγελέας

Κων/νος Αναστασόπουλος

Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Μάρτυρες:

1. Δημητράς Παναγιώτης.
2. Κωνσταντίνης Μωϋσής.
3. Ρεϊτάν Αβράαμ.
4. Gilbert Andrea-Helen.
5. Τσιάκαλος Γεώργιος.
6. Σαμουήλ Ιωσαφάτ.
7. Μπενμαγιόρ Ιακώβ.
8. Βούγιας Σπυρίδων.
9. Μπουτάρης Ιωάννης.

Έγγραφα για ανάγνωση:
Φωτοαντίγραφο του επίμαχου άρθρου της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ».

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.