Wednesday - 31 May, 2023
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:
ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party
A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"
Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТА

Read this page in English | Read this page in Greek

 

...но се што Илисес посакуваше пред да умре е уште еднаш� да види� како чадот се издигнува од неговите оџаци (Одисеј, 57с.)

После повеќе од педесет години Македонските борци за слобода, војниците на Демократската армија и илјадници деца бегалци, жртви на Граѓанската Војна, се уште се насилно прогонети од своите домови.

Тешкент, Букурешт, Варна, Варшава, Будимпешта, Прага и Скопје се уште содржат илјадници дедовци, татковци, синови и ќерки- многу километри раселени од нивните фамилии, роднини и пријатели.

Нехуманитарната одлука на Грчкото Министерство за внатрешни работи и јавен ред се уште ја држат вратата затворена за нивниот повраток.

ЗАЕДНИЧКА ОДЛУКА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ВНАТРЕЧНИ РАБОТИ И ЈАВЕН РЕД,

Атина 29.12.1982

Предмет: Слободна репатријација и доделување на Грчко државајнство на политичките бегалци.

Имајќи го во предвид: Одлуката од Законот 400/ 76 "На Кабинетот и Министерството" дополнета со Законот 1266/ 1982 и во рамките на политиката на Владата за национално помирување и единство,

Ние решивме:

Сите личности од Грчката раса (наш нагласок) кои за време на Граѓанската Војна 1946-1949 и поради Граѓанската Војна, бараа засолниште како политички бегалци во странска држава сега можат да се вратат во Грција, ова важи дури и за оние кои се откажаа од Грчкото државјанство...

Министрите за внатрешни работи и јавен ред

Г. Јениматас, Јанис Сколарикис

Како е возможно во законски документ издаден во Европска земја како што е Грција да се најде таков израз на раздор- поделба на своите сопствени граѓани- како "од Грчка раса", израз кој не потсетува на апархеидот во Јужна Африка?

Јасно е дека со оваа употреба на изразот "од Грчка раса " одлуката има за цел да на одредени личности им го ускрати� нивното неоттуѓиво право на повраток. Тоа се оние луѓе кои одредени луѓе ги нарекуваат Бугари, Славо-говорачите, Славо-Македонците, двојазичните, не-постоечките....и така натаму.

Одлуката-која поттикнува расизам-од Министерството за ВНАТРЕШНИ РАБОТИ И ЈАВЕН РЕД на Грција, ја држи вратата за повраток непоколебливо затворена и заклучена. Многу од овие луѓе се ставени на листата на "непожелни" и немаат право ниту да ја посетат Грција.

Со кое право властите продолжуваат , дури и денеска, да ги држат раздвоени фамилиите, да го негираат правото овие луѓе да ги делат добрите и лошите моменти во животот?

Ние чето пати слушаме како се зборува за Грците од Имброс и Тенедос, за Грците во Истамбул/Константинопол, за Грчкото малцинство во јужна Албанија, за човековите права...

Денеска, следејќија одлуката на лидерот на Кипарските-Турци Денктас да ја отвори границата, секој во Грција зборува за Кипарско-Грчките бегалци на Кипар, и чуствата што тие ги имаат на повторното видување после триесет години, нивните фамилијарни домови, нивната стпливост додека чекаа да се отвори границата, да ги видат уште еднаш своите домови и села, да го помирисаат лимонот во дворот на семејната куќа...

Денеска,� Грција во 2003, член на Европската Унија, земја која се нарекува себеси лулка на демократијата, земја во која оваа година ќе се одржи Самитот на ЕУ а идната година ќе се одржат Олимписките Игри, под наслов "За цивилизациите на култура"- оваа одлука која ги негира Македонските политички бегалци и нивното право на повраток и негирањето на правото на некои од нив да ја посетат Грција, треба да биде навреда на чуствата на сите демоктратски луѓе.

Што сигурно е навреда е молкот на политичарите, новинарите и интелектуалците.

Грција треба да се почуствува длабоко засрамена бидејќи во 21-от век режимот на Денктас предизвика повеќе восхит отколу напорите што нашата влада ги прави во насока на Одисеј што го цитиравме на почетокот...

Политичкиот секретеријат на Виножито

(Macedonian Translation by Marija Skrekovski)

 

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.